Ковачевски: Направен е исчекор каков што немало досега, минималната плата ќе биде 22.500 денари
Фото: социјални мрежи
1700485109

 

Ковачевски нагласи дека ќе се изнајде решение во текот на оваа и идната година, а усогласување со минималната плата ќе има, бидејќи тоа е законска обврска и ќе се случува догодина. 

„Зголемувањето на платите е регулирано преку системско решение и Општиот колективен договор. Оваа година имавме десетпроцентно зголемување на платите во јавниот сектор и дополнително исплата на К-15 што идната година ќе биде минимум 30 проценти од просечната плата“, истакна премиерот, одговорајќи на новинарски прашања по посетата на ИКТ Центарот за чување и заштита на податоци во Прилеп.

Во однос на дополнителните барања што ги имаат синдикатите, рече дека дијалогот ќе продолжи.

„Ќе се разговара, меѓутоа треба да имаме предвид дека се работи за буџетски средства и дека во тие разговори учествува и министерот за финансии, дека тие разговори и процеси се следат и од страна на странските кредитори кои државата ги има, но, и секако, во рамки на она што значи буџетирање во државата. Буџетот се наоѓа во собраниска процедура. Меѓутоа, сметам дека на крајот, повторно ќе се изнајде решение во текот на оваа и во текот на идната година, усогласување на платите со минималната плата нормално дека ќе има, бидејќи тоа е законска обврска и тоа ќе се случува во текот на идната година, подвлече Ковачевски.